Previous Next

д-р Том Фрийдън, казва, че паразитите са по-често срещани в развитите страни, отколкото хората осъзнават.

д-р Том Фрийдън, казва, че паразитите са по-често срещани в развитите страни, отколкото хората осъзнават.

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) в САЩ, д-р Том Фрийдън, казва, че паразитите са по-често срещани в развитите страни, отколкото хората осъз­нават.
Скорошни оценки показват, че с Ascaris lumbricoides може да са инфектирани над един милиард души, с Trichuris trichiura – 795 милиона, а с анкилостоми – 740 милиона.
„Паразитните инфекции, причинявани от чревни глисти и протозойни паразити, са сред най-разпространените при хората в развиващите се страни“, казва Рашидул Хак, директор на Лабораторията по паразитология в Бангладеш.
СЗО изчислява, че около 50 млн. души в света са засегнати всяка година от амебни инфекции, като около 40 000 до 100 000 годишно умират от тях.
Тези факти са толкова неизбежни, колкото и самите паразити.
Живеем в глобално общество и нашите паразитни спътници се глобализират заедно с нас, разпространявани чрез консумиране на плодове от Южна Америка и Китай, използване на обществени тоалетни и дори кръвопреливания. На американските войници, които се завръщаха от операция „Пустинна буря”, беше забранено да даряват кръв заради паразитната инфекция лайшманиоза, пренасяна от пясъчните мухи.
Ние обичаме нашите домашни любимци и е стресиращо да мислим за тях като за възможни носители на болести. И въпреки това около 45% от всички кучета и 62% от домашните котки спят в леглото на собствениците си, излагайки хората на десетки болести от лептоспироза и анкилостомоза до салмонелоза и токсоплазмоза.
През 2012 година случай на реактивен артрит вследствие на протозойна инфекция беше цитиран в доклада „Реактивен артрит, причинен от Blastocystis hominis”, публикуван в Reumatologia Clinica.
Blastocystis hominis се предава между животните и хората посредством поглъщане на кисти от водата. Конкретният случай, описан в доклада, беше на 45-годишна испанка, която потърсила лечение за болка в ставите и кръста, артрит само в лявото коляно и болка и червенина в едното око.


Печат   Е-мейл