Какво лекува кокичето и как да си направите сами тинктура срещу много болести

Широкоразпространено на територията на България и обичано като символ на настъпващата пролет, кокичето се среща в 20 разновидности на семейство Кокичеви. Българското лекарство Nivalin използва луковиците на блатното кокиче Leucojum aestivum за извличане на активното вещество галантамин. То забавя развитието на болестта на Алцхаймер. Освен това се използва при лека и умерена деменция, заболявания на периферните нерви, слабост на мускулите, мускулна дистрофия, полиомиелит, детска церебрална парализа. 

Според проучване от декември 2016, при които са проведени клинични изследвания, за да се потвърди или отхвърли ефикасността на определени медикаменти

галантаминът доказва убедително ефективността си при лека и средна деменция.

Друго научно изследване доказва, че полезното вещество се съдържа и в някои луковиците на Нарцис (Narcissus pseudonarcissus), растящи в планински райони. Предстоят проучвания как да се култивира на по-големи площи за нуждите на фармацевтичната индустрия.

Кокичето, срещано и у нас стои в основата на уникален по вида си пробиотик, който подобрява функциите не само на храносмилателната система, но и на цялостния имунитет на организма.

Единствено по южните склонове на Стара планина растат кокичета, на чийто цветове може да бъде открит пробиотичния щам лактобацилус булгарикус GLB 44 (Lactobacillus bulgaricusGLB44).

Разбира се нашите прадеди отдавна са били запознати с полезните свойства на обикновеното бяло кокиче и съществуват изпитани рецепти от народната медицина. Няма да е изненада, че спиртния извлек се е правил с качествената и високоградусова домашна ракия. 

Може да се използват както блатни кокичета, които имат по 5-6 цвята, така и обикновените бели градински цветя. Ето и няколко домашни и бързи рецепти, които може да си направите сами:

За бистър ум и памет

  • 100 цветчета на обикновено бяло кокиче
  • 1 литър ракия (за препоръчване гроздова)
  • В затворен съд за 40 дни на слънчево място

Прецедете и вземайте в продължение на 15 дни по 1 чаена лъжица.

Срещу настинка за разтривка

  • 60 цветчета на обикновено бяло кокиче
  • 700 мл чиста ракия
  • В затворен съд за 40-45 дни на тъмно и хладно място

След това прецедете с марля  и разтривайте гърба или гърдите си. Покрийте мястото със загряващ компрес или с вестник. Завийте се, за да се изпотите. След това сменете мокрите дрехи със сухи. Би следвало още след първото разтриване да почувствате значително облекчение.

При тремор, проблеми със зрението, за повишаване на тонуса

  • 40 наситнени кокичета (листа+цветове)
  • 300 мл ракия
  • В затворен съд за 20 дни

След като прецедите, приемайте по 40 капки, разредени с вода 3 пъти на ден преди хранене. Същата рецепта можете да прилагате и при плексит, но само че външно. Нанасяйте получената смес с памучен тампон по болезнените участъци.


Печат   Е-мейл