Месото и зелето причиняват неприятна миризма на тялото

Месото и зелето причиняват неприятна миризма на тялото

За да ухаем приятно, купуваме парфюми и всякакви дезодоранти

Кои храни могат да причинят неприятна миризма на тялото и как да го избегнете, ако не може да си представите живота без тях?

За да ухаем приятно, купуваме парфюми и всякакви дезодоранти, но това далеч не е единственият начин да постигнем желаната цел.

Лекарства против простуда могат да се окажат опасни за сърцето

Нашите хранителни навици влияят на миризмата на тялото не по-малко от различните козметични продукти.

Какво трябва да знаят почитателите на месото и какви неприятни изненади могат да ви донесат аспержите и зелето? 

Има връзка!

Как са свързани храната и миризмата на тялото? Връзката е директна!

Ето защо, ако за утре сте планирали важни срещи и искате да изглеждате възможно най-добре, включително да ухаете приятно, трябва да помислите за днешната си закуска, обяд и вечеря и по принцип, за вашата диета, защото това влияе върху телесната миризма.

5 народни средства за лечение на брадавици

Когато телесната температура се повиши поради стрес, физическо натоварване или топлина, нашите потни жлези се активират.

Но самата пот не мирише: специфичната миризма, с която се борим със сапуна и дезодорантите, е резултат от жизнената активност на бактериите, които живеят върху кожата. Защо понякога тази миризма става толкова остра и неприятна?

Виновници за това може да са дори здравословните храни.

Месо

Червеното месо е богато на желязо, цинк и фосфор, креатин и витамини от група В. За съжаление, проучванията за връзките му с бъбреците, сърцето и захарния диабет са развалили “репутацията“ на месото.

Уви, то също не влияе на миризмата на тялото по най-добрия начин: бавно се усвоява в стомаха и червата, месото използва редица храносмилателни ензими и реагенти.

Продуктите за разграждане на протеина се абсорбират от червата, в кръвта и потта. Когато се смесят с бактерии, миризмата им се засилва.

Това се потвърждава в проучване, включващо жени, които ядат месо и които са вегетарианци. Телесната миризма на последните се оказала много по-приятна.

Какво да правим в този случай? Първо, намалете количеството консумирано месо до два пъти седмично.

Второ, използвайте неутрализиращи продукти - елда и пресни билки, способни не само да направят миризмата на пот по-малко остра, но и да намалят изпотяването като цяло.

Предразположение към инсулт наистина съществува

Тоест, ако ядете много зеленина с месото, тогава може би дезодорантът няма да ви е необходим.

Нещо повече, д-р Алън Хирш в книгата си “Миризмата на секс“ споделя резултатите от експеримент, в който се оказва, че жените не харесват миризмата на пържено месо, череши и мъжки одеколон, а мъжът, който мирише на... краставици, предизвиква най-голямо вълнение. Така че мъже, обърнете внимание на това!

Зеленчуци

Някои зеленчуци, както месото, могат да причинят неприятна миризма, защото отделят газове по време на храносмилането и могат да миришат на сяра или амоняк.

И така, броколи, карфиол и дори обикновеното зеле, в допълнение към безспорно полезния калий и антиоксиданти, съдържат много сяра, която не е само част от веществата, чийто неприятен аромат се запазва в продължение на няколко часа, но може да причини и метеоризъм.

Не си струва напълно да изоставите зелето, то е изключително полезен продукт, но ако обичате да го хапвате прясно, трябва да регулирате количеството на продукта в диетата си и да го ядете задушено или варено.

Любимите и здравословни аспержи са нискокалоричен продукт (само 30 kcal на 100 g), много привлекателни за тези, които искат да отслабнат.

Известно е обаче, че употребата им може да предизвика появата на остър “амонячен“ мирис на урината. Този обикновено безобиден ефект не трае повече от 2 часа, но и миризмата на тялото също може да се промени закратко.

Факт е, че в процеса на усвояване на аспержите се отделя метанетиол - газ с неприятна миризма, който се образува в резултат на гниещи протеини и е част от чревните газове.

След като ядете аспержи, не забравяйте да похапнете ябълки или цитрусови плодове, които увеличават количеството феромони, отделяни от кожата, които влияят на сексуалната привлекателност на човек.

И още един важен момент: за да имате приятна миризма на тялото, по време на хранене не пийте кафе или сладък чай, а билкови отвари от градински чай, мента, маточина и корен от ангелика.

Кои лекарства са несъвместими с алкохола?

Риба

Рибата съдържа огромно количество витамин А, в някои от нейните видове, например пъстърва или риба тон, много холин (витамин В4).

При някои хора богатите на холин храни причиняват синдром на рибената миризма, триметиламинурия. Ядките ще помогнат да я убиете: хапете ги, преди да консумирате риба или ги добавете към соса.

Можете също така да добавите подправки към рибната марината, които се считат за естествени афродизиаци: кардамон, джинджифил и калган.

Но по-добре е да се въздържате от употребата на къри, кимион и ким, тъй като съдържат сяра. Веднъж попаднали в кръвта, съединенията излизат заедно с дишането и потта, придавайки на тялото специфична кисела миризма.

Човек може да различи повече от 10 000 миризми

Обонянието е способността за възприемане на миризми. Едно от най-древните чувства, чрез които животните се ориентират в своята среда.

• 5 кв. см - това е площта на обонятелната зона на човек.

• 10-11 милиона обонятелни клетки има в носа на човек, а при кучето - 230 милиона, тоест 20 пъти повече.

• Тежестта на миризмата се измерва с помощта на специално устройство - олфактометър.

• До 70% от градските миризми не се усещат от жителите на мегаполисите. Африканец, който живее сред природата, е в състояние да помирише приятеля си, който е преминал по горската пътека преди няколко часа.

• Повече от 10 000 миризми могат да се различат от човека.

Липов мед - при астма, от елда - за язва

С възрастта способността за разграничаване на миризмите намалява. Освен това жените запазват обонянието си по-дълго от мъжете.

• Любими на хората са миризмите на свеж хляб, прясно окосена трева и кафе. Миризмите на кифлички и кафе не само стимулират апетита, но и увеличават желанието за покупки. Затова често в големите магазини мирише на кафе и свежи сладкиши.

• По време на бременността обонянието може значително да се увеличи.

• Преди около 6 милиона години при човека започва масовата трансформация на гените на обонятелните рецептори в псевдогени, когато линиите на предците на хората (хоминини) и шимпанзета се разминават. Човекът има много по-слабо обоняние в сравнение с животните.

• Жените имат по-добро обоняние от мъжете. С дясната ноздра можем да улавяме миризмите по-добре, отколкото с лявата.

• Намаленото обоняние (хипосмия) или неговото отсъствие (анозмия) може да бъде причинено от настинки, тумори и токсични лезии на мозъка, мозъчно-съдови инциденти и травматични мозъчни наранявания.

Яжте всяка сутрин лъжица мед с канела и...

Над 11 км самецът усеща уханието на женската пеперуда Astias selene. Повечето животни се ориентират по миризмата, намират храна, избират сексуален партньор.

• С 40-50% добре развитото обоняние на новородените се губи през първата година от живота му.

• Усещането за миризма може да варира в зависимост от температурата и влажността (в горещо и влажно време усещаме миризмите по-силно), времето на деня (на светло имаме по-висока чувствителност, отколкото на тъмно)./zdrave.to


Печат   Е-мейл