Състоянието на вашите органи е изписано на лицето ви!

Състоянието на вашите органи е изписано на лицето ви!

Отдавна е известно, че според състоянието на някои органи, например очите или езика, специалистите могат да разберат какви са проблемите на вътрешните органи на пациента. Въз основа на този метод за определяне на болестта са създадени акупунктурата, акупресурата и точковия масаж.


В тибетската медицина връзката на вътрешните органи и определените части от лицето на даден човек е тясно свързана, така както връзката между цветовете и корените на цветята (т.е. това, което може да се види) – лицето и онова, което е остава скрито за очите – вътрешните органи.


Очите – това са “цветето” на черния дроб и жлъчния мехур;
Носът – “цветето” на белите дробове и дебелото черво;
Устните и устната кухина – “цветето” на панкреаса и далака;
Езикът е “цветето” на сърцето и тънките черва;
Ушите са “цветето” на бъбреците и пикочния мехур.


Очите са “цветето” на черния дроб, така че заболяванията на очите преди всичко сигнализират за дисбаланс на филтриращата система на тялото. Освен това тибетските лечители смятат, че отокът под очите показва проблеми в белите дробове, сърцето и бъбреците. По-специално, торбичките под очите сутрин са свързани с нарушена бъбречна функция, отокът на горните клепачи – с проблеми в белите дробове, а подуването на горните и долните клепачи – с проблеми в емоционалната сфера.
За очите и свързаните с тях вътрешни органи, високата температура е вредна (особено в период на обостряне на болестите), както и прекомерната консумация на месо, алкохол, лук и чесън. Но студът е полезен.


Носът в тибетската медицина се смята за основна врата в организма и в същото време е “цветето” на белите дробове. Ето защо е много важно да отстраните своевременно проблемите с хремата и лигавицата. И обратното: например, възпаленията на носната лигавица могат да показват хронични белодробни заболявания.

Сухотата на носната лигавица може да доведе до нарушено обоняние. Кървенето от носа може да бъде свързано с излишък в организма на токсини, “стара” кръв, а също на последиците от недохранване и честа консумация на мазни и пържени храни.
Носните алергии и полипи се появяват при злоупотреба със студена храна, както и при диета са сурови зеленчуци и пресни блюда.


Ето някои полезни съвети от традиционната тибетска медицина. За лечение и профилактика на белодробни заболявания приложете масаж на лявата и дясната страна на носа, като за предотвратяване на сърдечни заболявания – направете масаж на върха на носа.


При назална конгестия или възпаление на лигавицата тибетските лекари съветват да направите промивка на носа с вода, към която добавите сол (натриев хлорид или морска вода) и куркума. Количеството сол е 1 чаена лъжичка, а куркумата е 1/3 чаена лъжичка към чаша вода. Капнете от сместа в ноздрите и изчакайте течността да навлезе в назофаринкса в устата, след което изплюйте.


При сухота и възпаление на носната лигавица, намазването със сусамово масло помага много.


При често кървене от носа се препоръчва да консумирате повече касис, цариградско грозде, фъстъци, соя.


Между другото, китайците смятат, че носът показва богатството и материалното благосъстояние: най-добрият вариант е, когато носът е по-скоро голям, кръгъл, пропорционален.


Устните са “цветето” на далака, така че пукнатините и бледите устни говорят за възможни проблеми с този орган. Освен това, горната устна е допълнително свързана със стомаха.

Много е важно да поддържате устните си меки, без сухи области. И според тибетското разбиране влажните устни привличат богатство.


Езикът е “цветето” на сърцето. Препоръчва се периодично да проверявате самия език, за да диагностицирате възможните сърдечни проблеми в ранните етапи.
Езикът на здравия човек има цвят от тъмно розово до леко червено. Трябва да бъде влажен и подвижен. Яркочервеният цвят и сухотата на езика са първите сигнали за начално заболяване. При хората с хронични сърдечни заболявания езикът винаги има яркочервен цвят. Ако имате проблеми с храносмилателната система на езика се появява жълта плака и горчив вкус в устата, както и при заболявания на лимфната и ендокринната система на езика се появява сива плака и се влошават вкусовите рецептори (вкусът се променя или не усещате всички вкусове на храната).


Зъби – индикатори за състоянието на костната система. Кариесите, или, например, неправилната захапка, стърчащите зъби са сигнална лампа за проблеми с костите като цяло.
Жълтите зъби са признак на нарушения в черния дроб и жлъчния мехур; тъмно жълтите зъби с червен нюанс са един от показателите за хиперфункция на надбъбречните жлези; кафявият цвят на зъбите показва силно отслабване на имунитета.


Ушите са “цветето” на бъбреците (тибетските лечители вярват, че бобообразната форма на ушите и бъбреците потвърждават това). Дясното ухо е свързано с десния бъбрек, лявото ухо с левия бъбрек.
На ушите има най-много точки, свързани с вътрешните органи. Затова комплексният масаж на ушите е един от най-добрите начини за лечение и превенция срещу много заболявания. Но дори и без да се консултирате със специалист, можете да изпълните една проста програма за масаж: по едно и също време, стиснете дясното и лявото ухо с пръстите си, така че да обхванете колкото е възможно по-голяма повърхност на ушната мида. Първо, издърпайте ушите нагоре, след това надолу и след това разтрийте ушите с длани до зачервяване и изтръпване.


Печат   Е-мейл