Витамини за отслабване

Не е тайна, че в борбата с излишните килограми, се доверяваме на различни диети, които често ни заставят да направим менюто си оскъдно, а по този начин организмът ни страда от недостиг на витамини и хранителни вещества. В тази връзка възниква въпросът: какви витамини да приемаме по време на отслабване?

Разбира се, нито един комплекс от витамини не може да доведе до намаляване на телесното тегло или казано по друг начин - да се разчита единствено на прием на такива вещества, без да се спортува и без да се редуцира хранителното меню и да се очакват резултати, е напълно безполезно. Витамините са спомагателно средство, работещо в комплекс с останалите.

Съществуват витамини, подпомагащи процеса на намаляване на телесното тегло, и предстои да разгледаме точно тях в следващите редове. Преди всичко, това е комплексът от витамини от група В:

 • Витамин В2
  Необходим е за правилната работа на щитовидната жлеза, управляваща метаболизма. Т.е, ако има витамин, който помага за отслабване, то това е именно В2. Вместо прием на витаминен комплекс или бирена мая храненето може да се обогати с диетични продукти като зеленолистни зеленчуци, бадеми, яйца, прясно мляко, черен дроб, твърди сирена/кашкавали.
 • Витамин В3
  Участва в производството на хормоните на щитовидната жлеза и регулира кръвната захар, следователно намалява апетита. Ако искате натурален източник на веществото, заложете на яйца, черен дроб, месо, кашкавал, пилешко, пуешко, сьомга, скумрия, риба тон, ечемик, кафяв ориз, пшенични трици, овесени ядки, сушени плодове.
 • Витамин В4
  Необходим е на организма за поддържането на правилен метаболизъм на мазнините. В4 се съдържа в краставиците, цветното зеле, фъстъците, жълтъците и черния дроб.
 • Витамин В5
  Това е едно изключително важно за отслабването вещество, тъй като участва в сложния процес на използването на мазнините и освобождаването на енергия от натрупаните отлагания. За да се набави чрез храната този витамин, следва да се консумират: домашно птиче месо, черен дроб, бъбреци, яйца, месо, морска риба, бобови култури, пшеничен зародиш, пшенични трици, ядки, хляб от цели зърна, зелени зеленчуци (особено листни).
 • Витамин В6
  Елементът е необходим за непрекъснатия контрол на обмяната на веществата, също така той участва в производството на хормоните на щитовидната жлеза. Ако храненето е богато на този витамин, отслабването ще бъде значително по-лесно. Продуктите, в които се съдържа В6 са: пшеница и покълнали пшенични зърна, овес, лешници, фъстъци, орехи, птиче месо, риба, говеждо, яйца, банани, авокадо, картофи, зеле, кафяв ориз.
 • Витамин В8
  Веществото изгаря излишните мазнини, натрупващи се в организма. За да се набави, е необходимо редовно да се консумират: соя, черен дроб, ядки, цитруси, покълнала пшеница.
 • Витамин В12
  Този елемент изпълнява важна роля в усвояването на някои въглехидрати и мазнини, също така помага за поддържане на работоспособността за дълъг период от време. Елементът е недостъпен за вегетарианците чрез храната, тъй като се съдържа само в животински продукти: риба, месо, черен дроб, морски продукти, яйца и всички млечни изделия.
 • Витамин С
  Необходим е на организма за ефективно изгаряне на мазнините. Влиза в състава на всички сортове зеле, всички цитрусови плодове, кивито и сладките чушки.
 • Витамин Д
  Отговорен е за чувството на ситост, а това го прави важен елемент от менюто за отслабване. Витамин Д се произвежда от човешкия организъм от слънчевата светлина, но може да се набави и чрез консумацията на тлъсти видове риба, сирена и краве масло.

Въпреки че вече знаете кои витамини подпомагат намаляването на телесното тегло, е важно да не разчитате само на приема на съответните таблетки или на включването на посочените продукти в менюто, но и да преминете напълно към здравословно хранене - то е най-кратният път към стройната фигура.

 

Източник: framar.bg


Печат   Е-мейл