Всеки зъб е свързан с орган в тялото - болката във всеки зъб може да предскаже проблеми в определени органи!

Всеки зъб е свързан с орган в тялото - болката във всеки зъб може да предскаже проблеми в определени органи!

Цялата обща стоматология уважава зъбите при по-голямото предизвикателство за здравето на цялото тяло. Устата и зъбите никога повече не се разглеждат и не се третират разделно, но като компонент от останалата част от тялото.

Д-р Андрю Уейл, изяснява, че всички зъболекарски специалисти използват естествени лечения, често в комбинация с конвенционалните, за да предотвратят диагнозата и лекуват орални заболявания.

Цялото ни здраве зависи от нашето здраве на устната кухина, тъй като устната кухина е начален етап и чрез нея навлизат някои микробни инфекции в кръвоносната система. Тя е рисков фактор за различни заболявания като инсулт, сърдечни заболявания и диабет.

95% от американците с диабет имат инфекция на венците, а на хората с пародонтоза е трудно да контролират нивата на глюкозата. По същия начин вирусът на човешкия имунен дефицит (ХИВ) може в началото да покаже странични ефекти в устата.

Освен това е открита връзка между честотата на преждевременното раждане и бебетата с ниско тегло при раждане. Хората с респираторни заболявания имат повече проблеми с дишането, когато тяхното устно здраве е подкопано.

Лошото орално здраве може да допринесе за депресия, да повлияе на интимността, самочувствието, социалното взаимодействие и някои различни състояния на психичното здраве.

Вярва се, че всеки зъб е свързан с благосъстоянието и здравето на някаква друга част в тялото, така че зъбоболът на определено място в устната кухина може да бъде индикация за някакъв друг медицински проблем.

Меридианите, които се свързват със зъбите, включват:

 • Меридианите от кътници и бикуспиди се свързват към по-дебелото черво и към нашия стомах.
 • Кучешките и резните зъби са свързани с жлъчния мехур, черния дроб и бъбреците.

Тези меридиани са тези, които свързват зъбите ни с различни органи, стави, мускули и жлези:

 • Усещането за болка в долните и горни резци може да е признак на инфекции на ушите, пикочния мехур или бъбреците, а също и проблем с репродуктивните ни органи и лимфната ни система.
 • Болезнените мъдреци могат да бъдат ясен знак за чернодробни заболявания, екзема, високо кръвно налягане, болка в крайниците или просто сигнализират за главоболие.
 • Болката в нашите кътници може да бъде ясен сигнал за хронично възпаление на панкреаса, инфекции на пикочния мехур, хемороиди, хроничен гастрит (възпаление на стомашната лигавица), здраве на гърдите, чревни язви, стомашни язви, анемия или ревматизъм.

Също така тези връзки могат да бъдат обяснени малко подробно:

 • Болката в долните ни кътници може да е признак на полипи в дебелото ни черво, разширени вени или респираторно заболяване.
 • Кучешките зъби на дъното са свързани към кръвоносната ни система и могат също да сигнализират за белодробна дисфункция или атеросклероза.
 • Четвъртите зъби (отдолу или отгоре) са тези, които сигнализират за ставни заболявания или болка и проблеми с нашето дебело черво и белите дробове.
 • Болката в премоларните (бикуспидни) зъби може ясно да показва индикация за алергична реакция, пневмония, дисбаланс на чревната флора (дисбактериоза) или колит.
 • Възпаление на жлъчния мехур или възпаление на черния дроб могат да бъдат сигнализирани чрез хронична болка на кучешките ни зъби.
 • Инфекцията на сливиците или простатата може да бъде сигнализирана чрез болка в първия ни резец.

Източници: dailyhealthpost.com       www.drweil.com


Печат   Е-мейл