10 полезни растения, които ще направят въздуха чист и свеж

10 полезни растения, които ще направят въздуха чист и свеж

В края на 80-те години на миналия век учени от НАСА проучват различните начини за пречистване на въздуха на космически кораб. Те откриват, че някои стайни растения поддържат въздуха в помещението много по-чист и свеж от високотехнологичните джаджи.
Етo защо съставихме списък с полезни стайни растения, които помагат за отстраняване на опасни и неприятни вещества, витаещи във въздуха у дома. Сега ще можете винаги да се наслаждавате на чист въздух! 

За кухнята
Азалията е известна не само със своята красота. Сложете я в кухнята и тя ще пречисти въздуха от формалдехид и бензол, които се съдържат в различни препрати за миене.
Снимка: Shutterstock


За детската стая
Герберите имат способността да пречистят въздуха от бензол, излъчван от пластмасови продукти, синтетични влакна, каучук, мастило и други индустриални материали, които може да намерите в дома.
Снимка: Shutterstock


За дневната
Фикусът неутрализира изпаренията от формалдехид, толуол, ксилол и амоняк. Поставете растението до скенер или всяка друга офис техника. Фикусът също поддържа влажен въздуха в помещението.
Снимка: Shutterstock


За спалнята
Полезните свойства на Алое вера за познати повече от 6000 години. Древните египтяни го наричат “растение на безсмъртието” заради лечебните му качества. Дори и днес то се смята за ефективно средство за лечение на кожни заболявания, рани и изгаряния. Наред с лечебните свойства , това растение може да филтрира въздуха от формалдехид и бензен. Интересното е, че то поглъща въглероден диоксид и освобождава кислород през нощта - точно обратното на това, което правят другите растения.
Снимка: Shutterstock


За офиса
Перуанският кактус (Cereus peruvianus) по-добре от всяко друго растение поглъща електромагнитните лъчи, идващи от компютъра.
Снимка: Shutterstock


За гардероба
Chlorophytum comosum (наричано още Паяково цвете) е много лесно за отглеждане: то може да расте в суха почва или в слабо осветена и студена стая. Растението поглъща неприятни миризми и опасни вещества, идващи от боядисани повърхности, тапети и печатни продукти.
Снимка: Shutterstock


 

За антрето
Копривка е растение, което обича сянката и не изисква торене или пресаждане. Въпреки, че е типично за тропическите райони, то понася студа добре. Растението е известно както с красивата си външност, така и със способността да филтрира въздуха от опасни замърсители.
Снимка: Shutterstock


За коридора
Спатифилум е грациозно растение, което може да вирее и на сянка. То оглавява списъка на НАСА благодарение на способността му да пречиства въздух от три от най-широко разпространените и летливи органични съединения: формалдехид, бензен и трихлоретилен.
Снимка: Shutterstock


За гарсониерата
Самото име на растението - Дяволския бръшлян – издава неговата невероятна издръжливост: то може да расте на сянка, при ниски температури и други неблагоприятни фактори. По-важното е, че може да филтрира въглеродния монооксид, толуен и бензен.
Снимка: Shutterstock


За стари къщи
Мушкатото ароматизира въздуха, убива бактериите и държи молците на далеч. Освен това ароматът му успокоява нервната система.


Печат   Е-мейл