Кариесът влияе не само на сърцето, но и на мозъка

Кариесът влияе не само на сърцето, но и на мозъка

 

Предишни изследвания показваха връзката между инфекциите на венците и инсулта, но досега много слабо се проучваше каква роля може да изиграят кариесите. В това последно изследване учените специално са проучили връзката между кариесните дупки и хеморагичния мозъчен инсулт, т.е. когато се случва кръвоизлив в мозъка. Те проучили данните на 6506 човека без инсулт, а след това ги проследявали в продължение на 30 години.

През първите 15 години тези, които получили кариозни дупки, имали не много висок риск от мозъчен кръвоизлив, но този риск рязко нараствал през следващите 15 години. През тази втора половина от 30-годишния период на изследването рискът от хеморагичен инсулт у хората с кариеси бил с 4,5 пъти по-висок в сравнение с тези без кариес. Вземали се предвид възрастта, полът, расата и високото кръвно налягане.

Д-р Сувик Сен, съавтор на изследването, казва, че това е един от първите случаи на изучаване връзката кариес - мозъчен инсулт. Въпреки че хеморагичните инсулти са от 10 до 20% от всички инсулти, те са по-смърртоносни от по-разпространените исхемични инсулти, които възникват при запушване на артерия и блокиране на кръвотока през нея.  

Докато заболяването на венците може да се предизвика от 20-30 различни вида бактерии, то кариесът основно се причинява от една: Streptococcus mutans, която бактерия, както показали изследванията върху животни, е свързана с кръвоизлив в мозъка.  

Единствената реална стратегия в днешно време за профилактика на кариеса е редовно да посещавате своя стоматолог. Професор д-р Робърт Фридланд, който изследвал връзката между бактериите в устната кухина и инсулта казва, че новото проучване показва необходимостта от това медицинските специалисти да се отнасят сериозно към тази тема. 

”Аз съм обезпокоен от факта, че много лекари, чиято специалност са инсултите, не консултират пациентите си по този повод. Това просто го няма в техните инструментариуми. Аз обсъждам това с всички своите пациенти, независимо по какъв повод са дошли при мен. Препоръчвам им да се грижат за своите зъби, защото това е важно за здравето не само на зъбите, още по-полезно е за здравето на вашия мозък и сърце”, коментира лекарят.

Източник: https://zdrave.to/


Печат   Е-мейл